ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΧΥΤΕΥΣΗΣ

Σε συζητήσεις μου με φίλους καθώς και στις διάφορες συναντήσεις μου με  ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον για το αντικείμενο της δουλειάς μου, η πιο συνηθισμένη απορία τους είναι: 

Τι είναι η χύτευση;

Έτσι λοιπόν, φίλοι μου θέλω να γράψω λίγα λόγια, όσο πιο απλά μπορώ για να λύσω την απορία σας και να σας μυήσω όσο αυτό είναι δυνατό, στη μαγεία της δημιουργίας ενός αντικειμένου, με τη μέθοδο της χύτευσης.

Για την ιστορία, να πούμε ότι τα πρώτα χυτήρια βρέθηκαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας και χρονολογούνται  από το 5500π.χ.

Κατόπιν την τεχνική της χύτευσης, την εξέλιξαν οι Κινέζοι και οι Ινδοί. Μετά πέρασε στην Ευρώπη όπου πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, την τελειοποίησαν δίνοντας μας όλα αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης, που βρίσκονται σήμερα στα μουσεία όλου το κόσμου. 

Τι είναι λοιπόν η χύτευση;

Με πολύ απλά λόγια, είναι η διαδικασία κατά την οποία  ένα ρευστό  υλικό, (δεν είναι απαραίτητο να είναι μέταλλο), ελεγχόμενα, οδηγείται  σε ένα συγκεκριμένο χώρο τον οποίο τον έχουμε μορφοποιήσει έτσι ώστε, όταν το ρευστό υλικό πήξει, να πάρει τη μορφή αυτή που εμείς θέλουμε.

Οι πρώτες χυτεύσεις που έκανε ο άνθρωπος ήταν ανοικτού τύπου. Δηλαδή, το ρευστό μέταλλο έμπαινε σε ένα καλούπι (ήταν κεραμικό ) το οποίο από την πάνω πλευρά, το υλικό ήταν ορατό. Αυτή είναι και η πιο εύκολη μορφή της χύτευσης.

Κατόπιν το καλούπι έγινε κλειστού τύπου, (το ρευστό μέταλλο έμπαινε σε κλειστό από όλες τις μεριές χώρο) με αποτέλεσμα να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες στο παραγόμενο προϊόν.

Τέλος για να μην σας κουράζω,  η χύτευση σήμερα γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους, ως προς την διαδικασία της, την μέθοδο, και τα υλικά που χρησιμοποιούμε.

Αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε κάποια άλλη φορά. 

Φίλοι μου, για ότι απορίες έχετε, παρακαλώ  επικοινωνήστε μαζί μου.